Hienele care sfâșie România

Începe să devină din ce în ce mai clar și mai greu de ignorat cum funcționează treburile în minunata noastră țărișoară. Evenimentele ultimelor zile ne arată o imagine macabră și oribilă a realității românești, imagine pe care mulți dintre noi fie au ignorat-o fie nu au crezut-o posibilă.

Din nefericire, am avut dreptate când i-am avertizat pe rezistenții de bună credință că sunt manipulați și folosiți ca masă de manevră într-un război murdar în care interesele și așteptările lor sunt ignorate în mod cinic de ambele părți. Îmi pare sincer rău pentru cei mai mulți dintre cei care, pe bună dreptate și mânați de disperare și frustrare reale, au ieșit în stradă să protesteze împotriva uneia dintre haite, cea a politicienilor mizerabili și corupți. Ceea ce nu au realizat la momentul respectiv a fost că cealaltă haită, la fel de mizerabilă și de nocivă, le-a folosit aceste frustrări nu pentru a pune lucrurile în ordine ci pentru a-și întări poziția în propria bătălie pentru putere și control absolut. Îmi și imaginez rânjetul perfid al Portocală & co. la scandările ”DNA, DNA, să vină să vă ia”. Sau sentimentul de invincibilitate (inclusiv în fața legii) crescut în inima zeiței absolute a luptei anticorupție. Urletele isterice ale lui Bot, retorica ipocrită a progeniturilor politice ale procuroarei ceaușiste Macovei și manipulările ”câmpului tactic” din mass-media au avut, din păcate, efect.

Realitatea tristă și seacă este că se poartă în România un război crâncen pentru putere și control. Între haite de politicieni corupți pe de o parte și haite de oameni ai sistemului scăpați de sub orice control și la fel de lipsiți de scrupule, pe de altă parte. La mijloc sunt oamenii de rând, unii fericiți ignoranți, unii scârbiți și apatici, unii scârbiți și manipulați și unii perfect conștienți de mizeriile la care iau parte. Asta este România anului 2018 iar perspectivele sunt sumbre.

Întrebarea legitimă este cum de s-a putut ajunge în acest punct? Cum a fost posibil ca această clasă politică să se degradeze în mod constant și să ajungă în halul în care este acum? Cum a fost posibil ca o instituție cum este DNA care ar fi trebuit să fie un gardian credibil și ferm al dreptății să ajungă un asemenea cuib de viespi? Cum a fost posibil ca societatea românească în ansamblul ei să piardă aproape total controlul asupra acestor veritabile haite care ajung acum să se lupte pe viață și pe moarte în văzul lumii, lăsând la o parte orice perdea?

Răspunsul este pentru mine simplu și logic. Clasa politică nu se va reforma niciodată din proprie inițiativă. Singurele variante sunt presiunea populară a votului și coerciția prin lege. Din păcate pentru România, presiunea populară a votului nu s-a manifestat în mod real vreodată și nici nu prea sunt perspective ca acest lucru să se întâmple. Cauzele sunt multiple pornind de la calitatea preponderentă ”anti” a votului și terminând cu sărăcia și pierderea cvasitotală a interesului pentru politică. Coerciția prin lege se poate face numai în condițiile în care la vârful marilor divizii ale procuraturii se află oameni duri și integri, cu conduită și ținută morală care să facă imposibilă orice suspiciune. În loc de asta, avem niște slugi penibile, executante de ordine politice și degrabă doritoare de a lua parte din umbră la jocul politic.

În mod evident, își permit această atitudine pentru că sunt lăsați și chiar încurajați. De la vârf, din dealul Cotrocenilor. Băsescu a creat și patentat acest sistem infect iar Iohannis este mai mult decât doritor să îl perpetueze. Deși e neplăcută și deranjantă, asta e realitatea și nu se va schimba prea curând. Nu ne rămâne decât să visăm la un președinte care să aibă potența, viziunea și dorința de a sparge haita din procuratură și de a promova la vârf niște procurori duri și integri care la rândul lor să spargă haita de politicieni corupți.

Între timp, eu și mulți alții ca mine suntem condamnați să privim de la distanță hienele care sfâșie România. Sau să ne luăm geamantanul în spate și să plecăm dracului de aici.